• Wij zijn Oviron
  • oviron visual
  • oviron iSell, je huis zelf verkopen zoetermeer
  • energielabel, epa

Actueel

Huizenprijzen voorlopig in de lift

De problemen op de huizenmarkt begonnen in de zomer van 2008. In vergelijking met toen zijn huizen ruim 18 procent goedkoper. Het huidige prijsniveau is volgens het CBS vergelijkbaar met dat uit 2003. Maar volgens de voorspelling van het economisch bureau van ING blijven de huizenprijzen voorlopig stijgen. De bank gaat ervan uit dat woningen tot 2025 gemiddeld zo’n 2 procent per jaar in waarde zullen toenemen. Dat lijkt heel wat, maar afgezet tegen een normale inflatie van bijna 2 procent, levert dat weinig op. ING raadt huizenzoekers daarom aan om vooral rekening te houden met zaken als woongenot, en hun aanschaf voorlopig niet te veel als investering te bekijken.

Prijsstijging huizen Eurozone Ook het statistiekbureau Eurostat meldde dat de gemiddelde prijs van een koopwoning in de eurozone in het vierde kwartaal van 2014 met 1,1 procent is gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2014 stegen de huizenprijzen in de Eurozone nog met een herziene 0,4 procent op jaarbasis. Ten opzichte van die periode werden woningen in het vierde kwartaal 0,1 procent goedkoper. Voor de gehele Europese Unie werd een prijsstijging op jaarbasis gemeten van 2,6 procent. Die volgt op een plus van 2,3 procent in het derde kwartaal.

Meer concurrentie voor traditionele Nederlandse geldverstrekkers Een huizenmarkt in de lift trekt ook nieuwe financiële dienstverleners aan. Niet alleen betreden steeds meer verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen de hypotheekmarkt, ook de financiële dienstverlener Maple gaat in Nederland hypotheken gaat aanbieden. De Canadese onderneming trekt hiervoor een substantieel bedrag uit, zo meldt het Financiële Dagblad. Maple debuteert op de Nederlandse markt via CMIS, het moederbedrijf van de Hypotheekshop en Huis & Hypotheek. De Canadezen willen alleen woningfinancieringen met Nationale Hypotheek Garantie aanbieden. Volgens een woordvoerder van CMIS, is de Canadese hypotheek dan ook vooral gericht op starters op de woningmarkt.

Bron: DFT; VEH; Beurs.nl, NWWI

vbo makelaar taxateur funda scvm taxateur nwwi gecertificeerd taxateur nrvt taxateur